Veelgestelde vragen over hypnose

Slaap je als je in hypnose bent?
Nee. In hypnose zijn is niet slapen, want je bewustzijn blijft actief, al is het op een lager pitje. Wel ben je hoogstwaarschijnlijk heerlijk ontspannen.
Wat als ik in hypnose blijf steken?
Echt, dat kan niet. Zelfs de meest diepe staat van hypnose (en die is zo fijn dat je waarschijnlijk helemaal geen zin hebt om daaruit te gaan…) zal uiteindelijk vanzelf overgaan in een natuurlijke slaap. Zodra je lichaam uitgerust is word je dan vanzelf weer wakker. 
Ga ik in hypnose dingen doen die ik niet wil?
Nee, volg je de suggesties die je krijgt niet op dan gebeurt het ook niet.
Sterker nog, de kans is aanwezig dat als ik je in hypnose iets zou willen laten doen wat jij absoluut niet wilt, je zelf uit hypnose komt. Natuurlijk mag je van een hypnotherapeut verwachten dat er professioneel en respectvol met jou omgegaan wordt. 
Wat nou als ik niet in hypnose kan gaan? Ik geloof er eigenlijk ook niet zo in…
Hypnose is een heel natuurlijk verschijnsel en je gaat vaker zelf in hypnose dan je denkt. Ben je bijvoorbeeld ook wel eens zo verdiept in een boek of film dat je niet merkt wat er in je omgeving gebeurt? Weet je dat je dan in een staat van hypnose bent?
In feite is elke vorm van een hypnose een zelfhypnose. Een hypnotherapeut begeleidt je vooral in het proces. 
Kan er gegarandeerd worden dat ik van mijn probleem af raak?
Nee, 100% garanderen gaat niet. In reguliere therapieën en geneeswijzen wordt ook niet 100% garantie gegeven.
Wel is het zo dat hoe meer je gemotiveerd bent om de verandering aan te gaan en hoe beter je de gegeven suggesties opvolgt, hoe effectiever de hypnosesessie zal zijn. Het is nodig dat je zelf echt wilt; ik kan dat niet voor je doen.